Pages

Tuesday, June 29, 2010

kuih muih kiter

Masyarakat Terengganu memang kreatif, terutama air tangan mereka. tidak hairanlah jika di terengganu terdapat pelbagai kuih mueh yang enak enak boleh didapati disini.


Masyarakt Melayu disini memang gemar melibatkan diri dalam penyedian kuih muih tradisional tersebut. Ini kerana sesetengah golongan masyarakat melayu menjadikan pembuatan kuih muih ini sebagai sumber pendapatan kepada keluarga mereka terutama golongan wanita yang memnbantu suaminya menambahkan pendapatan mereka..(jangan anggap wanita kelantan je yang minat meniaga atau membantu suami mereka, wanita terengganu ni rajin jugak tau...) maka tidak hairanlah pelbagai juadah kuih muih boleh didapati disini pada waktu pagi dan pada waktu petang..

Jika kita lihat kebannyak kuih kuih yang terdapat disini kebanyakkan kuih yangdisediakan banyak yang rasanya manis, maklumlah masyarakat kita suka makan makanan yang manis....


Dipendekken cerita, kali ini saya ingin menunjukkan kepada anda beberapa jenis kuih mueh yang terdapat di negeri terengganu yang tidak didapati di negeri negeri lain di malaysia.. jomm...


akok/akak.. biasenye orang terengganu makan pada waktu petang, kalau ada kenduri arwah, ada gak yang makan pada waktu malam







ni kuih bakar gak..



ni kueh haji serban, manis sangat rasanya.Diperbuat dari beras pulut




ni kuih tepung pelita, pekat manis santa rasanya



ni nekbab orang terengganu panggil, manis, makan dengan sira air gula.. kuih ni kebanyakkan orang makan masa berbuka puasa.



nama KIV dulu



ni lemang, bukan waktu nak raya je nak makan lemang nie..


ni Dodol Terengganu, bungkus dalam daum palas, rasanya manis sangat sangat..




Ni "kerepek ninja".. maaf ya, ni bukan kuih, ni kerepek sesuai dimakan pada waktu petang..



Ni apam kuah.. selalunya masyarakat terenganu makan pada waktu pagi dan petang..
berwarna warni..



Ni ketupat segi tiga, jangan ingat ketupat ni orang makan pada hari raya je.. hari biasa pun boleh makan..

1 comment: